Ochrona Twojej tożsamości w Internecie jest niezbędna do zapewnienia Twojej marki, reputacji i kredytu, o wiele ważniejsza niż codzienna aktualizacja Instagrama i Facebooka. Kilka razy w roku wiadomości dotyczą poważnych naruszeń danych w informacjach przechowywanych przez główne banki, firmy ubezpieczeniowe i / lub platformy mediów społecznościowych. Zabrane dane mogą zostać niewłaściwie wykorzystane, a nawet kradzież tożsamości. Usunięcie starych kont w mediach społecznościowych jest ważnym krokiem w zapewnianiu ochrony tożsamości. Niezbędne jest, aby dostęp online do Twoich bieżących kont był bezpieczny i chroniony, a stare konta były usuwane.

Oto przewodnik, który pomoże Ci usunąć stare konta z najpopularniejszych serwisów społecznościowych.

Facebook

Przejście na największą w historii platformę społecznościową, Facebook, z ponad miliardem użytkowników, upraszcza wszystko i niezwykle ułatwia dezaktywację konta.

Po wejściu do zakładki „Ustawienia” w dolnej strzałce w przeglądarce wybierz informacje z Facebooka, a następnie usuń swoje konto i informacje. „W tym menu usuniesz swoje konto i będziesz musiał dodać hasło.

Cztery

Foursquare sięgnął do Internetu ponad dziesięć lat temu, aby poinformować znajomych o znajomych ty są i dowiedz się, gdzie im jest. Aby usunąć swoje konto Foursquare, musisz użyć platformy na swoim komputerze. Przejdź do zakładki „Prywatność”, gdzie musisz przewinąć do dołu strony i znaleźć sposób na usunięcie konta. Wybranie tej opcji przeniesie Cię na stronę, na której musisz potwierdzić, czy chcesz usunąć swoje konto.

Google

Google jest niekwestionowanym liderem w wyszukiwarkach z jednym z najlepiej połączonych ekosystemów. Tworząc jedno konto Google, można uzyskać dostęp do wielu różnych aplikacji i witryn internetowych bez konieczności tworzenia oddzielnych kont. Aby usunąć swoje konto Google+ lub Gmail, musisz usunąć całe konto Google.

Przejdź do sekcji „Ustawienia konta Google” i wybierz „Usuń konto i usługi”. Tam zobaczysz opcję „Usuń produkty”, gdzie będziesz mieć dostęp do wszystkich swoich aplikacji Google. Zanim będziesz mógł usunąć swoje konto, musisz najpierw zalogować się do wszystkich witryn internetowych.

Instagram

Według Hootsuite młodszy brat Facebooka jest prawdopodobnie najczęściej używaną platformą mediów społecznościowych, Millennials. Dzięki skupieniu się na komunikacji wizualnej jest miejscem, w którym można znaleźć utalentowanych artystów.

Usunięcie konta jest bardzo łatwe i zajmuje niewiele czasu. Chociaż możesz zarządzać ustawieniami prywatności za pośrednictwem aplikacji mobilnej, musisz przejść przez przeglądarkę, aby usunąć swoje konto. Po prostu przejdź do „Usuń swoje konto”, a będziesz musiał podać powód usunięcia konta. Po podaniu powodu wprowadź hasło i wybierz opcję trwałego usunięcia konta.

Połączony

LinkedIn to sieć społecznościowa dla profesjonalistów poszukujących nowych sposobów łączenia się z innymi specjalistami oraz rozwijania swojej działalności i kariery. Jeśli jesteś na platformie, Twój profil powinien być kompletny i aktualny. Jeśli nie korzystasz już z platformy, usuń konto. W prawym górnym rogu dowolnej strony LinkedIn musisz najpierw uzyskać dostęp do karty „Prywatność i ustawienia”. Następnie wybierz kartę „Konto”, a następnie wybierz opcję Zamknij swoje konto LinkedIn. Musisz przekazać opinię i zweryfikować swoje konto przed jego usunięciem. Tam zobaczysz post z informacją o konsekwencjach usunięcia konta, a następnie potwierdź ostatnią stronę.

Mój pokój

Ta platforma mediów społecznościowych była kilkakrotnie kupowana i sprzedawana od czasu Glory Days (2005-2009). W 2016 roku ich baza danych została naruszona i wyciekła na czarnorynkową stronę internetową. Aby usunąć konto MySpace, musisz najpierw zalogować się na konto, które chcesz usunąć. Następnie wybierz ikonę „koła zębatego” i wybierz kartę „Konto”. Tam zobaczysz opcję usunięcia swojego konta. Zanim będziesz mógł usunąć swoje konto, musisz podać powód otrzymania wiadomości e-mail z potwierdzeniem. Otwórz wiadomość e-mail i postępuj zgodnie z jej instrukcjami.

Pinterest

Pinterest to internetowy panel dotykowy lub tablica ogłoszeń, miejsce do tworzenia zakładek do obrazów znalezionych w Internecie. Aby usunąć konto Pinterest, musisz najpierw przejść do ikony z trzema kropkami na stronie internetowej i wybrać „zmień ustawienia”. Następnie przejdź do strony „Konto” i wybierz opcję „Dezaktywuj konto”. Następnie kliknij „tak”, aby otrzymać wiadomość e-mail, którą musisz otworzyć, i wykonaj, aby trwale usunąć swoje konto.

Snapchati

Snapchat to usługa, która przez krótki czas konkurowała z Facebookiem i była aplikacją społecznościową dla wielu osób. Podobnie jak w przypadku Instagrama, nie możesz usunąć swojego konta z aplikacji mobilnej; musisz go usunąć z właściwej przeglądarki.

Przejdź do sekcji „usuń konto” w przeglądarce internetowej i wprowadź swoją nazwę użytkownika i hasło. Twoje konto nie zostanie usunięte natychmiast, a usunięcie wszystkich informacji zajmie około 30 dni.

Świergot

Bez względu na to, jak bardzo jesteś sławny, każdy ma swój pseudonim na Twitterze. Wiele osób śledzi i otrzymuje wiadomości z tweetów wszystkich osób, od legalnych producentów wiadomości i organizacji medialnych po popularnych fanów naszych ulubionych drużyn sportowych. Usunięcie konta na Twitterze jest niezwykle łatwe. Usunięcie wszystkich twoich tweetów zajmie co najmniej 30 dni. Wybierz z menu „Ustawienia i prywatność” i przejdź do zakładki Konto. Następnie musisz dezaktywować swoje konto i wprowadzić hasło, aby potwierdzić.

Tumblr

Tumblr jest prawdopodobnie jedną z najbardziej ruchliwych społeczności w Internecie, dzięki czemu każdy może bardzo łatwo usunąć swoje konto. Dopóki nie usuniesz swojego konta, treści opublikowane przez inne osoby pozostaną dostępne na tej stronie. Aby usunąć swoje konto, kliknij ikonę człowieka na stronie internetowej i przejdź do sekcji „Ustawienia”. Wybierz opcję „Usuń konto”, wprowadzając swój adres e-mail i hasło, aby zweryfikować proces. Tumblr twierdzi również, że prawidłowe wyczyszczenie całej zawartości zajmie im kilka dni.

Whatsapp

Whatsapp to bezpłatna aplikacja do przesyłania wiadomości do wysyłania połączeń IP (VoIP), zdjęć, połączeń wideo i dokumentów za pomocą urządzenia mobilnego. Aby usunąć konto, po prostu otwórz Whatsapp i przejdź do menu „Ustawienia”. Następnie wybierz konto i przejdź do sekcji „Usuń moje konto”, po czym wprowadź swój międzynarodowy numer telefonu i dotknij „Usuń”.

youtube

YouTube zajmuje drugie miejsce na Facebooku jako platforma mediów społecznościowych i jest własnością Alphabet, właściciela firmy macierzystej Google. Dobrze zarządzany kanał pomaga poprawić rankingi witryn. Nieużywany kanał należy usunąć. Usunięcie kanału z największej platformy udostępniania wideo w Internecie jest dość łatwe. Najpierw musisz zalogować się na swoje konto YouTube i przejść do ustawień zaawansowanych. Następnie wybierz „Usuń kanał”, a następnie wybierz „Usuń kanał na stałe”. Spowoduje to wyświetlenie monitu o potwierdzenie, czy chcesz usunąć swój kanał, czy go zachować.

Uwagi końcowe

Według eksperta branżowego i niedawnego artykułu w artykule Consumer Reports, dobrą praktyką jest zmniejszenie ryzyka niewłaściwego wykorzystania lub kradzieży danych osobowych i zawodowych poprzez zapewnienie bezpieczeństwa rachunków bieżących i usuwanie kont, które nie są już używane.

[ff id=”5″]